Blog

2e hands winkel

Een tijdje geleden zei een cliënt naar aanleiding van haar sessie: “Ik lijk wel een tweedehands winkel.”. Ik vond dat wel een treffend beeld.

 

Wanneer we geboren worden op Aarde, hebben we een rugzak met ervaringen mee. Sommige mooi, andere minder mooi. Door die ervaringen hebben we ook bepaalde talenten ontwikkeld die we kunnen inzetten in ons nieuwe leven. En met die gedachte openen wij onze ‘winkel’. We zijn van plan onze rugzak uit te pakken en onze talenten te etaleren om ze aan een groot publiek kenbaar te maken en van daaruit ons leven vorm te geven. We zijn ons echter minder bewust van alle angsten en pijnpunten die we ook hebben meegenomen. Die denken we in onze rugzak te kunnen laten zitten, terwijl wij onze talenten uitpakken en ons leven vormgeven.

 

 

We zoeken een mooi pand en zetten hier stellingen in om onze talenten te etaleren andere mooie zaken in uit te stallen. We zijn vastberaden er een succes van te maken. Maar als we om ons heen kijken, ziet het er nog kaal uit met al die lege stellingen. Het maakt ons onzeker. Hoe kunnen we onze talenten het beste etaleren? Hoe zorgen we dat ze het beste tot hun recht komen? We gaan twijfelen: kan ik dit wel? En terwijl wij bezig zijn onze bedrijfsstrategie uit te denken en om ons heen kijken hoe anderen het doen, komen er mensen langs. Zij kijken naar onze lege etalage en lopen weer door. We zien daarmee onze onzekerheden bevestigd: ‘Zie je wel, ik kan het niet.’ Sommigen stappen binnen en bemoeien zich er tegenaan. Ze trekken dingen uit je rugzak en zetten die in een van de rekken. “Zo hoort het.” zeggen ze. “Zo doen wij dat hier.” Of ze geven commentaar: “Denk maar niet dat je beter bent dan wij. Als jij je niet aanpast, hoor je er niet meer bij.”

 

 

En op een dag kijk je rond in jouw winkel en ontdek je dat je een tweedehands winkel bent geworden. Veel ideeën over hoe jij zou zijn in dit leven zijn gesneuveld. Je talenten staan ergens achter in de winkel onder het stof. Je winkel blijkt gevuld met zaken die van andere mensen afkomstig zijn. Ideeën, opvattingen die jij hebt toegelaten in jouw winkel, uit onzekerheid. Je had toch nog zoveel ruimte en ze pasten bij een van de pijnpunten die in jouw rugzak zaten en er door anderen uitgehaald waren en ergens in jouw winkel neergezet werden. Je kijkt de stellingen langs en ziet de labels: “angst om op te vallen”, “angst om alleen achter te blijven”, “pijn vanwege leed uit vorige levens” etc. Was dit waarvoor je het deed?

 

 

Nee dus!

 

Tijd om een bezem door je winkel te halen! Alles wat niet (meer) bij jou past, mag weg. Boen je ramen, zodat het licht naar binnen kan. Haal een stofdoek over de planken en veeg je vloer. Stof jouw talenten af en geef ze een mooie plek in jouw etalage. Laat zien wie jij bent! Laat je niet meer leiden door hoe anderen hun toko runnen, maar doe het op jouw eigen manier. Maak je eigen businessplan en volg je hart. Durf fouten te maken, durf jezelf open te stellen – zet de deur van je winkel wijd open. Laat iedereen weten dat je er bent, dat je beschikbaar bent. Durf mensen toe te laten in jouw winkel en laat ze zien wat je te bieden hebt. Houd jezelf niet langer in, maak je niet onnodig klein. Durf te geloven in jezelf en ga ervoor!

 

Schilderij van Sabine Rixen

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *