Blog

Bos of tuin

Laatst toen ik aan het wandelen was in het bos, kwam ineens de neiging op om een stuk bos aan te harken. De blaadjes op een hoop, alle takken aan de kant, bomen snoeien, leuke planten plaatsen, misschien zelfs een hekje… En ik zag voor me hoe het rommelige bos veranderde in een tuin.

Meteen daarna moest ik lachen om mezelf. Het rommelige van het bos is natuurlijk gewoon zoals het is en perfect in zijn rommeligheid. Alles ligt gewoon waar het ligt en groeit zoals het groeit. We hoeven hier niks aan te veranderen.

Het deed me echter wel beseffen dat ik de neiging heb rommeligheid, chaos op te willen ruimen. Vroeger was ik een echte perfectionist. Dat is nu een stuk minder. Maar nog steeds voel ik regelmatig de neiging alles wat ik als rommel of chaos ervaar op te ruimen, recht te zetten, mooier te maken.

Dat doe ik in mijn huis, maar ook in mijn leven. Rommel in mijn leven kan bijvoorbeeld zijn onenigheid met iemand (dat ga ik dan ook het liefst uit de weg), onuitgesproken zaken (die blijven als stof door de lucht dwarrelen), of veranderingen in mijn leven die ik liever niet meemaak (zoals een baan die eindigt). Het maakt dat ik moeite heb met loslaten, dingen laten zijn zoals ze zijn.

Ook betekent het dat ik moeite heb met de chaos in mijn innerlijk. Ook daar ben ik constant alles bijeen aan het harken wat volgens mij niet hoort, er niet mag zijn. Telkens probeer ik van mezelf een tuin te maken, terwijl mijn ware natuur eerder een bos is. Het is er op het eerste gezicht misschien rommelig, maar toch klopt het.

Hoe meer ik toe kan geven aan deze ware natuur van mezelf, hoe vrijer en gelukkiger ik me voel. Hoe minder ik mezelf in een keurslijf pers, hoe beter ik functioneer. Dus is het zaak regelmatig een pauze te houden en weer contact te maken met mijn lichaam en mijn binnenwereld. Wat speelt daar eigenlijk? Welke signalen krijg ik? Wat heb ik nu nodig?

En veel naar buiten gaan, de natuur opzoeken. Weer te voelen dat ik deel uitmaak van de natuur en een eigen plek heb in het grote geheel.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *